Hoe werkt Digitenne?

Met Digitenne kijk je overal in Nederland draadloos digitaal tv. Dit gaat via het zogenaamde DVB-T signaal. Maar hoe komt dat signaal van de zendmast nu uiteindelijk op jouw beeldscherm terecht? Hier lees je stap voor stap hoe tv kijken met Digitenne precies werkt.

€15,50 p/mnd

1. De KPN zendmasten zenden het digitale DVB-T signaal uit via de ether.

De KPN zendmasten zijn strategisch verspreid door heel Nederland. Via het digitale signaal dat deze zendmasten verspreiden worden Nederlandse beeld- en tv-zenders uitgezonden. De zenders van de publieke omroep (Nederland 1, 2 en 3) zijn gratis voor iedereen die een DVB-T ontvanger heeft. De overige, commerciële zenders zijn gecodeerd. Om hiertoe toegang te krijgen heb je een Smartcard van je provider nodig. Deze ontvang je bij je Digitenne installatiepakket.

Controleer direct of je Digitenne kunt ontvangen

Lees hier alles over het DVB-T signaal.

2. De Digitenne binnen- of buitenantenne ontvangt het digitale signaal.

Bij je Digitenne pakket zit een kleine binnenantenne van het type DASC. De antenne heeft een ingebouwde signaalversterker waardoor je zelfs als je wat verder van de zendmasten verwijderd staat, toch de mogelijkheid hebt om signaal te ontvangen. De antenne sluit je aan op de Digitenne ontvanger of rechtstreeks op je tv. Zo ontvang je stroom.

Heb je slecht bereik? Dan is de Digitenne montageset voor buiten misschien wat voor je.

Nieuwe tv ontvanger


3. De decoder ontvangt & vertaalt het signaal van de antenne.

De decoder sluit je aan op je tv. Deze “vertaalt” je digitale antenne signaal naar de taal van je tv. Dit doet de basis tv-ontvanger. Eerder werd hiervoor ook de insteekkaart gebruikt. De insteekkaart steek je in je tv, en heeft een ingebouwd DVB-ontvangstdeel. Dit wordt ook wel de CI+ module genoemd. De insteekkaart is nu niet meer leverbaar.

Lees hier alles over de CI+ module.

De nieuwe tv-ontvager geeft je toegang tot alle zenders

Om niet beperkt te blijven tot Nederland 1, 2 en 3 geeft de nieuwe tv-ontvanger je toegang tot het complete zenderaanbod van Digitenne. Eerder werd dit gedaan met behulp van de Smartcard. Deze is sinds januari 2018 niet meer leverbaar.

Na aansluiten direct tv-kijken

Als je de stappen hebt gevolgd om Digitenne op je tv aan te sluiten, kun je direct genieten van tv-kijken. Doordat Digitenne draadloos werkt kun je overal waar de zendmasten bereik hebben tv-kijken. Of je nu onderweg bent in de camper, op de camping staat, in de auto zit of thuis op de bank: het kan overal. Het enige dat je nog moet doen is je zenders instellen.


Direct Digitenne bestellen

Geniet van de vrijheid van draadloos tv-kijken
met de Digitenne tv-ontvanger

Basis tv-ontvanger (nieuw)

Compact en overal aan te sluiten. Geen coax kabel en aansluiting nodig!

€15,50 p/mnd

Veelgestelde vragen

Wat kan ik doen als mijn signaal slecht is?

Indien je op één van de kanalen geen goede ontvangst hebt, kun je de ontvangst optimaliseren met behulp van de antenne wizard. Stem af op het kanaal waar je ontvangst niet optimaal is en druk op de M1-toets van je afstandsbediening. Volg de instructies en sluit af door op "Exit" te drukken.

Mocht dit niet werken, dan kun je meer informatie vinden over de antenne wizard op KPN.com. Meer tips om je ontvangstkwaliteit te verbeteren, vind je hier.

Kan ik Digitenne zelf aansluiten?

Aansluiten is echt gemakkelijk. Je kunt het gewoon zelf doen, het kost maar 10 minuten. Je zet de antenne neer en sluit de digitale ontvanger aan op de tv. De zenders worden automatisch in de goede volgorde gezet.

Kan ik de antenne ook buiten gebruiken?

In de Digitenne KPN-pakketten aangeschaft na 1 februari 2011 zit een antenne die zowel binnen als buiten te gebruiken is, zoals bijvoorbeeld op de camping. Om te beoordelen of je buiten een beter signaal kunt oppikken, kun je deze binnenantenne tijdelijk buiten zetten en goed uitrichten (zie pijl aan onderzijde antenne). Als de antenne buiten een beter resultaat geeft, dan kun je een montageset voor buiten bestellen.

Kan ik een extra Digitenne antenne bijbestellen?

Is je antenne kapot of wil je een extra antenne voor je tweede of derde tv? Je kunt een nieuwe bestellen op de KPN Digitenne webshop. Deze heb je binnen 1-2 werkdagen in huis.