Wat is een CI+ module?

In onze categorie ‘word een Digikenner’ nemen we je mee in de wereld van digitaal tv-kijken. We leren je technische termen, geven tips en tricks en nog veel meer om een echte expert te worden. Vandaag het antwoord op de vraag: 'Wat is een CI+ module?'.


De CI+ module uitgelegd

De CI+ module is een kleine insteekkaart (niet leverbaar) die je in je televisie steekt om digitaal tv te kunnen ontvangen. Zo hoef je geen los tv-kastje (ook wel de decoder of set-top-box) te gebruiken en heb je weer een kabel minder in huis om weg te werken! Tv-kijken met de CI+ module is heel gemakkelijk: je schuift je CI+ module in de common interface van je tv en sluit deze vervolgens aan op de netwerk kabel. Tot slot sluit je je tv aan op het stopcontact en voilà: je tv is klaar voor gebruik!


Bestel nu

Hoe werkt de CI+ module?

De CI+ is een kleine, rechthoekige insteekkaart. Deze ontsleutelt het digitale signaal waarmee je tv kunt ontvangen. Maar hoe krijg je nou uiteindelijk je favoriete zenders te zien?

Wanneer je een CI+ module (of insteekkaart) bestelt bij je tv-aanbieder ontvang je daarbij een kleine Smartcard. De Smartcard is gekoppeld aan je provider en ontsleutelt het signaal dat de zendmast uitzend. Vervolgens heb je toegang tot de zenders uit je abonnement. Je betaalt hier een bepaalde prijs voor, afhankelijk van de provider en het zenderaanbod.

De Smartcard stop je vervolgens in je insteekkaart. Samen schuif je ze in de speciaal hiervoor gebouwde tuner (de CI: Common interface) van je tv. Sluit tot slot je antenne aan, stel je zenders in en klaar! Je kunt nu zorgeloos tv-kijken.

Een CI+ module kopen

Ben je al die kabels beu en lijkt het je wel wat om draadloos tv te kijken met de CI+ Module? Let dan op de volgende zaken:

Check of je tv een ingebouwde CI tuner heeft
Om tv te kijken met de CI+ module heb je dus wel een Common Interface (CI) tuner nodig in je tv. De meeste moderne flatscreens hebben er een. De Common Interface zit vaak ingebouwd in de achter- of zijkant van je tv dus let hier goed op wanneer je een tv aanschaft en je gebruik wilt maken van digitaal tv-kijken!

Kijk of je provider de CI+ service aanbiedt
Niet elke provider werkt met de CI+ module / insteekkaart. Zorg er dus voor dat je dit goed controleert wanneer je jouw televisieabonnement afsluit.


Bestel nu

Draadloos tv-kijken met CI+ module en Digitenne

Hoewel je bij met de CI+ module je tv-kastje vervangt, ben je nog niet compleet vrij om je tv nu zomaar overal neer te zetten. Je hebt voor het kijken van tv met een CI+ module namelijk nog wel een kabelaansluiting nodig. Je steekt je tv ook in de coax kabel die uit je muur komt. Deze kabel zorgt ervoor dat je de digitale tv-zenders kunt ontvangen.


Wil je echt overal in (en buiten) huis digitaal tv kunnen kijken met je CI+ module? Dan kan je je coax kabel vervangen voor een draadloze antenne van Digitenne. Zo heb je nog een extra kabel minder in huis en ben je 100% vrij om je tv overal heen te verplaatsen ongeacht waar je kabelaansluiting zich bevindt.


Let op

Binnenkort gaat Digitenne uitzenden volgens de DVB-t2-techniek. Deze nieuwe techniek kan alleen ontvangen worden door de basis tv-ontvanger. Grote voordeel hiervan is dat u daardoor in HD-kwaliteit televisie kunt kijken.

Tot januari 2018 wordt de huidige basis tv-ontvanger uitgeleverd, daarna ontvangt u de ontvanger die de HD kwaliteit ondersteunt. Begin 2018 ontvangen alle Digitenne klanten communicatie hoe u uw huidige apparatuur gratis kunt omruilen voor de nieuwe ontvanger.

Ook leuk om te lezen: