Digitaal met kabel, draadloos digitaal of interactief tv-kijken?
Wij leggen je de verschillen uit

Wanneer je een tv-abonnement afsluit is het slim om vooraf te bepalen welke vorm van tv-kijken het beste aansluit op jouw wensen, budget en woonsituatie. Hoewel interactieve tv steeds populairder wordt, zijn kabel- en draadloze digitaal tv-kijken nog steeds aantrekkelijke alternatieven. Maar wat houden deze drie opties voor tv-kijken precies in en wat zijn de grootste voor- en nadelen? We leggen het je uit!

Digitale kabel tv

Digitale kabel tv komt je woning of kamer binnen via een bedraad netwerk. Dit wordt ook wel het DVB-C (Digital Video Broadcasting - Cable) signaal genoemd. Digitaal televisie kijken via de kabel met een tv-ontvanger, ook wel de set-top-box of decoder genoemd. Deze verbindt jouw tv met de netwerkkabel en vertaalt het digitale signaal van de kabel naar beeld.
De tv-ontvanger zorgt naast de standaard analoge zenders die de kabel aanlevert voor de uitbreiding van je zenderpakket. Welke zenders je ontvangt, is afhankelijk van het specifieke pakket dat jij bij je provider afsluit: hoe meer zenders en flexibiliteit, hoe hoger je kosten. Van welke provider je overigens gebruik kan maken bij het gebruiken van digitale kabel tv, is afhankelijk van je specifieke postcode.

Voor- en nadelen
+ Goede beeld- en geluidskwaliteit
+ Ruim zenderaanbod
+ (Mogelijkheid tot) interactieve tv
- Alleen lineaire tv
- Gebonden aan locatie (minder flexibel) - Niet draadloos - 1 tv per ontvanger (extra kosten bij meerdere ontvangers)
Conclusie
Handig voor: thuis of op kamers. Let er wel op dat je locatiegebonden bent (providers leveren vaak op specifieke postcodes) en dat niet in elke ruimte in huis een tv-aansluiting zit.

Draadloze digitale tv

Met draadloze digitale tv kan je overal tv-kijken in Nederland waar je maar wilt! Dit werkt via het zogenaamde DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial) signaal. Bij draadloos digitale tv-kijken maak je net als bij digitale kabel tv ook gebruik van de tv-ontvanger. Het verschil met digitale kabel tv is alleen dat je zenders niet ontvangt via de kabel maar via de een antenne die je aansluit op je tv. Deze antenne ontvangt het tv-signaal via de lucht (ether) vanuit DVB-T zendmasten, die overal door het land verspreid staan. De tv-ontvanger decodeert dit digitale signaal ten slotte vervolgens om naar beeld.
Digitenne is uniek in Nederland door als enige provider draadloze digitale tv aan te bieden.
Voor- en nadelen
+ Goede beeld- en geluidskwaliteit
+ Goedkoop
+ Altijd en overal tv-kijken
+ Geen kabels
- Alleen lineaire tv
- 1 tv per ontvanger (extra kosten bij meerdere ontvangers)
Conclusie
Handig voor tv-kijken op de camping, op je zolderkamer waar je geen kabelaansluiting hebt of in je studentenhuis. Je kunt het immers overal aansluiten, en dat voor een lage prijs.

Interactieve tv

Met interactieve tv heb je als gebruiker de meeste mogelijkheden: hiermee bepaal je wat je kijkt en wanneer. Ook kun je vaak een on-demand pakket afsluiten waardoor je je tv-aanbod compleet kan personaliseren. Bij interactieve tv wordt het beeld via het modem (ADSL) dus via het internet geleverd. Daarom is interactieve tv alleen een optie wanneer je een pakket als “internet en tv” of een alles-in-1 pakket bij je provider afsluit. Oneindig veel mogelijkheden dus, maar wel met een prijskaartje.
Voor- en nadelen
+ Goede beeld- en geluidskwaliteit
+ Tv-kijken via internet
+ Kijken wat je maar wilt, wanneer je wilt
+ Opnemen mogelijk
+ On-demand programma's beschikbaar
+ Live pauzeren
- Duurder
- Niet draadloos
Conclusie
Handig voor als je veel keuze en flexibiliteit wilt in je zenderaanbod en on-demand tv wilt kijken.

Klaar om een keuze te maken?

Nu weet je wat de verschillende vormen van tv-kijken zijn en welke het beste aansluit op jouw situatie. Toch zijn er nog een hoop andere zaken om op te letten wanneer je een tv-pakket afsluit. Meer weten? Lees dan deze 5 tips om op te letten bij het afsluiten van je tv-abonnement.

Ook leuk om te lezen: