Al sinds 2005 geniet Nederland op zondagavond van Ik Vertrek. In dit NPO1 programma emigreren Nederlanders om een Bed & Breakfast, camping of hotel te beginnen. Dit gaat niet zonder slag of stoot, wat vaak hilarische situaties oplevert. Daarnaast kent Ik Vertrek ook ontroerende momenten. Daarom zetten wij in deze blog de 5 leukste, ontroerendste en grappigste afleveringen uit Ik Vertrek voor je op een rijtje.

Bestel direct Digitenne

Bron: Aflevering Gemist

1. Joost en Susan in Andalusië 

In 2015 vertrokken Joost en Susan naar Andalusië om een Bed & Breakfast te beginnen. Net als in menig andere Ik vertrek-aflevering was de Bed & Breakfast verre van af. Het pand stond 8 jaar lang leeg en is onbewoonbaar. Zo zijn er geen deuren, geen ramen, is er geen water en geen elektriciteit. Joost en Susan zitten niet bij de pakken neer, maar gaan er vol voor om hun droom B&B neer te zetten. Ontroerd ziet de kijker hoe Susan hierdoor een roofbouw op haar lichaam pleegt en steeds slechter gaat lopen. Ook het gemis van hun 17-jarige zoon wordt steeds groter. Gelukkig kent deze Ik Vertrek-aflevering een happy end; de B&B wordt een stijlvol paradijs en de gasten stromen binnen. 

Helaas blijkt dit geluk niet van lange duur, op 13 maart 2016 kwam het verschrikkelijke nieuws naar buiten dat Joost is overleden. We zullen hem en deze Ik Vertrek-aflevering nooit vergeten!


Bron: AVROTROS

2. Sjors en Lieke op Bali

Bij het programma is nog nooit zo veel ophef geweest als na de ‘Ik Vertrek naar Bali’ aflevering. In deze aflevering vertrekken Sjors en Lieke uit Amsterdam naar Bali om daar een een Surf en Yoga Retreat te beginnen. De twee zijn op dat moment voor het eerst in Indonesië en worden direct verliefd op het plaatsje Canggu. Een leuk detail is dat er al 461 yogacentra op Bali zijn, maar volgens Sjors en Lieke kunnen ze dat veel beter! Gelukkig krijgen ze geld van hun ouders en kunnen ze vanuit Nederland alles regelen. Dit schiet bij veel kijkers echter in het verkeerde keelgat. In de aflevering lijken Sjors en Lieke zelf niks te doen, coördineren vanuit Nederland, zijn ‘denigrerend’ over hun personeel en zelfs Lieke twijfelt over haar eigen Hospitality kwaliteiten. Of je het daar mee eens bent of niet, deze Bali-aflevering is zeker memorabel!

3. De familie Sas in Duitsland

In het seizoen van Ik Vertrek 2018 emigreren Laura en Pepijn Sas naar Duitsland om een hotel te beginnen. Niet alleen hun zoontje Joep gaat mee maar ook de ouders van Laura, Jack en Helma. Het vijftal is regelmatig met elkaar op vakantie geweest, dus samen een hotel beginnen vinden ze een logische stap. Eenmaal aangekomen in Niedersfeld lopen de gemoederen hoog op. Joep is ongelukkig op school en heeft niet veel vriendjes. Pepijn raadt het niemand aan om met zijn schoonouders te emigreren. Toch blijft de familie heel optimistisch. Voorlopig hebben ze het klussen achter zich gelaten en richten ze vooral op de dagelijkse gang van zaken in hun hotel en restaurant.

Bron: AVROTROS

4.Hans en Karin op Bonaire

Hans en Karin vertrokken naar Bonaire om een adventure-midgetgolfbaan te beginnen. Aangekomen op Bonaire blijkt de lap grond, waar de golfbaan gebouwd moet worden, erg tegen te vallen. Daarnaast moeten de plannen voor de midgetgolfbaan nog aangevraagd worden. Kortom, heel soepel verliep het niet. Maar na 8 maanden ploeteren konden ze trots zeggen dat de adventure-midgetgolfbaan geopend is. Het stel zorgde voor hilariteit doordat ze elkaar constant ‘poeperd’ of ‘scheet’ noemden én doordat ze veel gekke beeldhouwwerken, waaronder een piraat en flamingo, naar Bonaire lieten verschepen. Ze waren erg populair, want niet één maar twee Ik Vertrek-afleveringen werd aan hun besteed. Daarom verdienen ze zeker een plek in deze lijst.

5. Martien Meiland in Frankrijk

Eén aflevering mag écht niet in deze lijst ontbreken: Martien- en Erica Meiland die in 2007 naar Frankrijk verhuisden. De excentrieke Martien Meiland koopt in Thénioux een vervallen kasteel. Waar er veel dingen mis gingen, trok vooral de geaardheid van Martien de aandacht. Zou hij wel echt op vrouwen vallen of niet? De kijkers bemoeiden zich er maar al te graag mee. De aflevering werd razend populair en zorgde er zelfs voor dat Martien Meiland bij Paul de Leeuw mocht langskomen. Inmiddels scoren Martien en Erica opnieuw met hun SBS6-programma Chateau Meiland. Dus mocht je niet genoeg van dit stel hebben, ze zijn weer te volgen op televisie!