Glamping trends 2017

Glamping trends 2017: de opkomst van het nieuwe kamperen

Houd je van overnachten in de buitenlucht maar heb je niet zo’n zin in die klamme slaapzak? Vind jij dat met de wc-rol onder je arm de camping over gaan zijn charme inmiddels wel heeft verloren? Dan is glamping ongetwijfeld iets voor jou! Glamping, een samentrekking van ‘Glamorous en Camping’, is een vorm van kamperen waarbij de kampeeraccommodatie en faciliteiten een slag luxer zijn dan bij het traditionele kamperen. Ideaal dus voor kampeerders die in stijl van de buitenlucht willen genieten. Lees in deze blog meer over glamping en wij praten je bij over de glamping trends van 2017!


Waar komt glamping vandaan

Glamping lijkt een nieuwe kampeertrend maar eigenlijk dateren de eerste glampers al uit 1100. Toen trokken Mongolische stammen met hun comfortabele tenten van plek naar plek onder de heerschappij van Genghis Khan. Er zijn ook sporen van glampers te vinden uit bijvoorbeeld het Ottomaanse Rijk, waarbij extravagante tenten fungeerden als een mobiel paleis voor de keizer. Hierna bleef glamping vooral onder rijke groepen populair voor ontdekkingsreizen naar Afrika.


Kamperen in luxe

Anno 2007 kreeg glamping internationaal een impuls. Met het hedendaagse glampen laat je nog steeds je tent, caravan of camper thuis omdat je een accommodatie op locatie boekt. Het accommodatie aanbod is zeer divers. Zo kun je onder andere in een houten lodge, een kubus, een tipi, een safaritent, een vintage caravan, een pod of zelfs een huisboot slapen. Maar het is ook mogelijk om een accommodatie te boeken met een compleet ingerichte keuken of je eigen badkamer, een kingsize bed...misschien wil je wel graag een accommodatie met verschillende verdiepingen of wil je een ruime veranda of neem jij jouw Digitenne mee om jouw series te blijven volgen, je kunt het je zo gek niet bedenken of het kan met glamping. Je “glampt” op een camping of op een particulier natuurgebied. Kortom, je bent net als bij het ouderwetse kamperen dichtbij de natuur. Eenmaal aangekomen hoef je dus geen energie meer te steken in het opzetten van je tent, of te checken of je caravan wel waterpas staat. Je vakantie kan beginnen!


Glampen op Nederlandse bodem

Nederlanders zijn een reislustig volk en behoren zelfs tot de Europese top hierin. Zo worden in 2016 volgens het CBS een kwart van de Nederlandse vakanties doorgebracht op de camping. Opvallend is dat er in 2016 11% minder kampeerterreinen waren dan in 2012. Deze afname is ongeveer gelijk aan de groei van huisjesterreinen op campings, oftewel, standplaatsen waar glampings staan. Campings transformeren dus mee met de glamping trend om aan de veranderende behoeften van de Nederlandse kampeerder te blijven voldoen, en het ziet ernaar uit dat deze trend zich nog meer zal ontwikkelen.

Welke ontwikkelingen zijn er allemaal binnen het glamping landschap te bespeuren? Wij zetten ze op een rij:

  • Festivals - Hoe leuk als je bijvoorbeeld op Lowlands, Pinkpop of Zwarte Cross je festivaldag kunt afsluiten in je eigen glamping? (niet te verwarren met het werkwoord) Snel boeken dus, want het glampen in een glamping is op festivals een groot succes.
  • Sharing economy - Onze zoektocht naar unieke ervaringen zie je ook terug in het glampen, waarbij accommodaties de meest uiteenlopende vormen aannemen en steeds meer op platforms als AirBnB wordt aangeboden. Sharing is caring!
  • Een stukje thuis in je glamping - Doordat de doorsnee glamping van alle gemakken is voorzien, hoef je je ook niet meer druk te maken dat je jouw favoriete tv programma’s moet missen. Met services als Digitenne sluit je jouw tv gemakkelijk aan en blijf je bij.
  • Eco-glamping - Steeds meer campings letten op duurzaamheid en ook daarin biedt glamping uitkomst. Dus bijvoorbeeld een glamping met composttoilet of een extra bijdrage voor het milieu is een trendy manier om een steentje bij te dragen aan het behouden van de natuur.

We hopen dat we je enthousiast hebben kunnen maken om de komende tripjes in de Nederlandse natuur door te brengen. glamping is een mooie aanvulling op het kampeeraanbod in Nederland en biedt voor ieder wat wils. Dus: go camping, go glamping!

Ook leuk om te lezen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en haal het meeste uit je Digitenne abonnement!