Geschiedenis van de tv: van toen tot nu

Voor ons is het de normaalste zaak van de wereld om een tv in huis te hebben. Veel studenten hebben zelfs geen fysieke tv meer, maar kijken gratis televisie via hun laptop of tablet. Hoe is onze cultuur rondom het kijken van tv ontstaan en hoe is het zover gekomen dat er nu in zo goed als ieder huishouden minstens één tv te vinden is? Lees verder over de geschiedenis van de tv

Van uitvinding tot de eerste tv in Nederland

De uitvinder van de tv was John Logie Baird. Samen met andere ingenieurs ontwikkelde hij de eerste tv, waarop hij in 1922 patent aanvroeg. In 1926 demonstreerde hij voor het eerst de tv aan het publiek en drie jaar later, in 1929, werden de eerste beelden via een beeldbuis vertoond in het Kurhaus in Nederland. Daar stond een televisie met een scherm van 30cm bij 30cm waar wel 20 mensen tegelijkertijd naar konden kijken. Dat was revolutionair voor die tijd!

De invloed van Philips

Erik de Vries was een van de eerste zenderpioniers. Zenders waren misschien wel het belangrijkste onderdeel van de televisiegeschiedenis, want zonder zenders was er niets te zien op de buis. Erik de Vries ontwikkelde de eerste zenders en in 1930 werden de eerste programma’s uitgezonden vanaf het torentje van het Amsterdamse Carlton Hotel.

Voor het eerst tv in Nederland

De eerste officiële uitzending in Nederland was op 12 december 1949. Twee jaar na dato werd de NTS (Nederlandse Televisie Stichting) opgericht. Hier zaten vier grote omroepverenigingen in: AVRO, KRO, VARA en NCRV. Later kwam hier nog de VPRO bij.

De eerste echte televisie-uitzending was op 2 oktober 1951. Om 20.15 uur openden staatssecretaris mr. Cals en NTS-voorzitter professor J. B. Kors vanuit de NTS-studio de uitzending. Vervolgens was te zien hoe beiaardklokken (een muziekinstrument) gemaakt werden en de uitzending sloot af met het spel de Toverspiegel. Daarna was er gewoon niets meer te zien op tv. We kunnen het ons niet meer voorstellen, maar zo ging dat toentertijd. Hoe anders werkt de uitzendtechniek nu!

Betalen voor televisie

In 1956 werd er een officieel televisienetwerk aangelegd. Vanaf dat moment moest je ook kijk- en luistergeld betalen als je thuis tv wilde kijken. Van dit geld werden de programma’s van de publieke omroep gemaakt. Dit was het eerste moment in de geschiedenis van de tv dat je ervoor moest betalen.

De eerste kleuren-tv

De eerste experimentele televisieuitzending in kleur voerde Philips uit op op 10 april 1956. Acht jaar later, in 1964, startte Philips een testfase met 100 werknemers van het bedrijf, die ieder een kleuren-tv meekregen naar huis om te testen. Elf jaar later, op op 21 september 1967, ging de publieke omroep in Nederland met kleurentelevisie van start en sindsdien is tv zonder kleur niet meer weg te denken uit onze woonkamers.

Commerciële televisie

Jaren lang konden mensen alleen maar NTS-programma’s kijken, want pas in 1989 kwamen de eerste commerciële televisiezenders: RTL en Véronique. Deze zonden uit vanuit het buitenland, want officieel mocht er geen commerciële televisie uitgezonden worden in Nederland. Door Europese wetgeving mocht Nederland buitenlandse zenders niet verbieden en zo konden de eigenlijk Nederlandse zenders toch het publiek in ons land bereiken. Vanwege deze doorbraak kunnen we tegenwoordig naar programma's kijken, zoals All You Need Is Love en The Voice of Holland.

Televisie is niet meer weg te denken

In 1993 is de ‘dag-televisie’ geïntroduceerd en vanaf dat moment is de televisie echt niet meer weg te denken uit de huiskamer. De hele tv-gids staat vol met programma's en zenders. Inmiddels zijn er zoveel zenders dat je op elk moment van de dag kunt kijken naar wat je wilt. En met alle online zenders kun je zelfs kijken waar je maar wilt!

Naast een televisie in je woonkamer, kan je tegenwoordig ook waar en wanneer je maar wilt genieten van de Nederlandse televisie. Met onze KPN TV app maak je van welk scherm een tv. In de trein, in de sportschool, maar ook in de hele EU.

Liever op een andere manier? Ook met Digitenne kijk je waar en wanneer je maar wilt Nederlandse televisie. Op de camping, op de boot en natuurlijk ook op je vertrouwde studentenkamer. Doe de postcodecheck om te zien of jij ook Digitenne kan ontvangen.

Bestel Digitenne

Gerelateerde artikelen